Hvis du gerne vil gøre noget godt for dit barn, er det væsentligt, at du træner barnets taktile sans. Det er denne, der også kaldes for følesansen, og den kan du træne på flere måder. Læs med her for et par gode tips.

Det er vigtigt, at du træner med dit barn, fra det er helt lille, og indtil det bliver ældre. Der er meget du kan gøre for at styrke barnets motoriske udvikling, og herunder kan du læse mere om, hvordan du træner barnets taktile sans – og du kan også læse mere om det her.

Hvad er sansemotorik?

Den sansemotoriske udvikling handler i høj grad om at få krop og sanser til at spille sammen. Der findes en lang række primære sanser, som taktilsansen blandt andet hører ind under, og den er i høj grad vigtig at træne.

Samtidig er det væsentligt, at alle sanser trænes, så barnet får de helt rigtige kompetencer til at leve et godt liv senere hen. Der findes rigtig mange gode råd, som du kan gøre brug af, hvis du vil sikre dig, at barnet får de bedste forudsætninger for at træne sine sanser optimalt.

Hvad er den taktile sans?

Barnet føler gennem huden, hvilket betyder, at det er vigtigt, at du krammer og rører barnet hver dag. Giv dem tøj på og nus med dem, og rør dem, så de bliver vant til kropskontakt. Det er helt essentielt i forhold til, hvordan barnet kommer til at udvikle sig på sigt.

Når barnet bliver berørt, sender det et signal til hjernen, som begynder at forstå, hvordan det hele hænger sammen. Det er derfor, at taktilsansen er uhyre vigtigt – og det er faktisk mere end bare en følesans.

.

Det er også den sans, der anvendes, når barnet skal finde ud af, om noget er for varmt eller koldt til at det er en god idé at røre ved det. Det er således med til at få hjernen til at opfange farer og lignende.

Hvordan træner jeg den taktile sans?

Det er en god idé at investere i noget motorisk legetøj, hvis barnet skal have stimuleret den taktile sans. Herudover er der også en lang række andre ting, du kan gøre, når du vil sikre dig, at barnets motoriske sans trænes optimalt.

Du kan eksempelvis hjælpe barnet med at tage nogle små skridt mod udvikling af den taktile sans ved at klappe det på ryggen, røre ansigtet med en fjer, nusse fødderne og lignende. Du kan også lege med sand, som I finder på stranden eller tage et bad med dit barn.