Hvis du har en ven eller en veninde, som har en psykisk sygdom, så er det vigtigt, at du viser, at du er der for vedkommende. Det kan du gøre på mange måder, og herunder følger en række gode råd, som du kan bruge.

Når du er relateret til en person, som har en psykisk sygdom, er det vigtigt, at du ved, hvordan du skal være der for vedkommende. Det er ikke altid lige nemt at være pårørende, og derfor er det væsentligt, at du sætter dig grundigt ind i tingene.

Hvis du kender en, som har en psykisk sygdom, kan du nå langt, hvis du læser lidt omkring de ting, der gælder for den enkelte sygdom. Hvis det eksempelvis er bipolar affektiv sindslidelse, som du kan læse mere om her, så bør du sætte dig grundigt ind i de specifikke symptomer for netop denne sygdom.

Du bør tale med din veninde om det

Det første, du bør gøre, er at tale med din veninde om tingene. Hvis hun er klar på det, kan hun fortælle dig en masse om de forskellige symptomer, der er ved at have en psykisk sygdom, og det kan lære dig en masse om hendes tilstand.

På den måde får du nemmere ved at tilpasse dig, så du kan tage hensyn til hende. Det kan være vanskeligt for en, der er pårørende, men hvis jeres venskab betyder meget, er det en fornuftig løsning.

Hjælp din veninde på bedste vis

Når du har en veninde eller en ven, som døjer med en psykisk sygdom, er det samtidig vigtigt, at du sørger for at hjælpe vedkommende på bedste vis. Det kan du gøre på flere måder, men du bør altid være opmærksom på, hvordan vedkommende har det.

Hvis du kan mærke, at det hele ikke kører, eller hvis du bliver opmærksom i en ændring i adfærden, bør du tage action. Det kan være, at det er et tegn på, at noget er på vej, og så er det væsentligt, at du kan hjælpe hende gennem det.

Du skal ikke sidde med det alene

Som pårørende til en person, der har en psykisk lidelse, er det vigtigt, at du ikke sidder med det alene, da det hurtigt kan ende med, at det bliver for meget for dig. Du bør derfor have nogle at snakke med, så du er sikker på, at du også kan klare det selv.